Dry Needling van triggerpoints
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met massagetechnieken door druk uit te oefenen op de triggerpoints of met dry needling. Hieronder volgt uitleg en ontstaan over Dry Neelding is en voor wie het geschikt is.
Hoe is Dry needling in Nederland terecht gekomen?
Dry needling wordt in grote delen van de wereld al toegepast en sinds de laatste jaren ook in Europa. In Nederland is Dry Needling geïntroduceerd door Dr.Jan Dommerholt uit de Verenigde Staten en Frank Timmermans uit Canada.
Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?
Dry Needling is geen acupunctuur. Bij acupunctuur is een energetische behandeling via punten op meridianen en vaak met meerdere naalden die langere tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de triggerpoint van de behandelde spier wordt aangeprikt. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is hiermee een spierbehandeling en dus beslist geen acupunctuur.
Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde fijne dichte naalden in de triggerpoints met als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties. Het positieve effect van Dry Needling op pijnlijke triggerpoints is wetenschappelijk bewezen.
Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van het naaldje dient u niet te voelen. Voel je wel een licht pijn, dan kan er een ader of huidzenuw zijn aangeraakt. Dit direct aangeven aan mij. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, dan geeft dat een twitch en dit gaat vaak gepaard met een uitstralingsgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt je gemakkelijker bewegen. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Dat is meestal van korte duur (maximaal 72 uur). Veel mensen voelen na de behandeling een verandering en vaak een vergroting van de beweeglijkheid. Vaak is dat direct al, soms een dagje later. Je kunt het best alle bewegingen zoveel mogelijk normaal uitvoeren met een licht rek, zodat alle spieren weer hun juist balans hebben gevonden ten opzichte van elkaar.
Waardoor ontstaat het positieve effect van Dry Needling precies?
Het exacte werkingsmechanisme van Dry Needling is niet bekend. Uit onderzoek is wel bekend dat het inbrengen van het naaldje mechanische en biochemische reacties geven in de spier die helpen bij het verminderen van pijn. Daarnaast is ook het zenuwstelsel betrokken bij de pijnvermindering. Door het inbrengen van het naaldje treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant. Het optreden van deze lokale spierspanning (local twitch response) blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel die is ontstaan in het triggerpoint. Bij het masseren van het triggerpoint treedt een positief effect op omdat de bloeddoorstroming en voedingstoestand verbetert. Er vindt echter geen reflex via het zenuwstelsel plaats. De werkingsmechanismen zijn dus verschillend. Beide behandelmethodes zijn weliswaar effectief. Het behandelde deel door Dry Needling wordt licht gemasseerd om te controleren of het voldoende effectief is geweest.
Wat kunnen de neveneffecten van de behandeling zijn?
Het komt voor, dat je het tijdens de behandeling warm krijgt en begint te transpireren. Deze reactie is normaal en tijdelijk. Als er tijdens de behandeling een klein bloedvaatje in de huid wordt geraakt wil dat wel eens aanleiding zijn tot een kleine blauwe plek, die na verloop van tijd weer verdwijnt. Bij dry needling komt de naald niet in de buurt van grotere bloedvaten en zenuwen, buik- en/of borstholte. Er wordt op de juist manier en richting aangeprikt om dit risico te vermijden. U loopt een kleine risico op flauwvallen (vooral behandeling op nuchtere maag). Na de behandeling moet je rustig op eigen tempo weer opstaan en dien je voldoende water te drinken.
Bij de volgende omstandigheden geen Dry Needling
In het volgende gebied wordt niet geprikt:
-navelstreng
-tepels
-genitaliën (zowel mannelijk als vrouwelijk)
-direct op de gewrichten
-fontanellen (bij kleine kinderen)
-gebieden met zwellingen en infecties
-implantaten (borstvergroting, pacemaker en implantaten voor pijnreductie)
Als ook voor de volgende onderstaande u geen beperkingen geeft:
-kanker (niet in het uitgezaaide deel)
-zwangerschap
-angst voor naalden
-bloedverdunners, bloedstollingsziektes, diabetes
-psychotische patiënten
-infecties, koorts, wonden
-stress
0 Reacties